
Foki chorują, bo zostały napromieniowane?
28 grudnia 2011, 13:48Biolodzy z Uniwersytetu Alaskańskiego w Fairbanks badają tkanki fok obrączkowanych (Pusa hispida), by sprawdzić, czy przyczyną nagłego pogorszenia stanu ich zdrowia nie jest przypadkiem napromieniowanie po katastrofie nuklearnej w Fukushimie.

Ekstrakt z propolisu zahamowuje raka prostaty
4 maja 2012, 09:48Dzięki metodom stosowanym do badania nowotworów i proteomice naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Chicagowskiego stwierdzili, w jaki sposób składnik propolisu - ester fenyloetylowy kwasu kawowego (ang. caffeic acid phenethyl ester, CAPE) - zahamowuje rozwój raka prostaty na wczesnym etapie. Okazuje się, że wyłącza system komórkowy odpowiedzialny za wykrywanie źródeł pożywienia.

Wpływ głosu na postrzeganie systemów IVR
24 września 2012, 12:33W jaki sposób osobowość i płeć głosu w urządzeniach z systemem IVR (ang. interactive voice response), interaktywnym menu głosowym do automatyzowania obsługi np. połączeń przychodzących, wpływa na postrzeganie technologii? Takie właśnie pytanie postawili sobie Rochelle Edwards i Philip Kortum, prelegenci na 56. dorocznej konferencji Human Factors and Ergonomics Society (HFES).

Koralowce jak supernowa
15 marca 2013, 07:22Stan zdrowia rafy można ocenić, bazując na fluorescencji wzbudzanej niebieskim światłem. Przed obumarciem koralowce najpierw przygasają, a potem jarzą się wyjątkowo mocno.

Kamera przemysłowa oparta na urządzeniu Kinect
8 listopada 2013, 21:22Podczas odbywającej się w Rzymie konferencji SenSys zaprezentowano kamerę przemysłową bazującą na microsoftowym urządzeniu Kinect. Kamera Kintense analizuje ruchy obserwowanej osoby, określa, gdzie znajdują się jej stawy i na tej podstawie tworzy trójwymiarowy szkielet

Suplement wydłużający życie
28 lutego 2014, 15:39Aktywowanie białka zwanego sirtuiną 1 (SIRT1) wydłuża u myszy życie, opóźnia początek związanych z wiekiem chorób metabolicznych i poprawia ogólny stan zdrowia.

Zabójczy sód
18 sierpnia 2014, 14:38Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.

Depresyjna szefowa
26 listopada 2014, 15:22Bycie szefem nasila objawy depresji u kobiet, a zmniejsza u mężczyzn.

Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 16:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.

Pierworodne córki bardziej zagrożone nadmierną wagą
27 sierpnia 2015, 10:09Pierworodne córki częściej mają nadwagę lub są otyłe niż ich młodsze siostry.